Drożdżówki z rabarbarem, brzoskwiniami i kruszonką

D R O Ż D Ż Ó W K I 

R A B A R B A R E M,

B R Z O S K W I N I A M I

I  K R U S Z O N K Ą

 

Przepis z ksiażki siostry Leonilli – ona ma najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, wprawdzie w jej przepisie ma to być ciasto drożdżowe a przechrzciłam je na zrobiłam drożdżówki z owocami : ) – warte spróbowania : ) Do tego prezent! – piękny zapach roznoszący się po całym domu i wspaniała zabawa ^..^ – to co tygryski lubią najbardziej : *

 

 składniki na ciasto:

1 kg mąki

100 g drożdży

2 jajka i 2 żółtka

2 szklanki mleka

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

ok 1 kg rabarbaru, obranego, pokrojonego w kostkę

4 brzoskwinie z puszki pokrojone w drobną kostkę

Składniki na kruszonkę

100 g mąki

50 g masła

50 g cukru

cukier waniliowy

Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać : )

Tłuszcz roztopić, mleko pogdrzać. Drożdże roztrzeć z 1 łyżką cukru. Jajka ubić z cukrem. Wszystko to dodać do mąki, drewnianą łyżką wymieszać, zostawić by podrosło i jeszcze raz wymieszać, gdy ponownie podrośnie formować z ciasta kulki o wadze ok. 60 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich pokrojony rabarbar i brzoskwinie. Owoce posypujemy cukrem a boki drożdżówek smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką.

 

 

 

 

 

 

Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut, powinny być pięknie rumiane.

Smacznego, bo napewno bedą smakować : )

 

w trakcie czekania na następną blaszke można się napić gorącej hebaty i zjeść ciepłą drożdżówę

 

gdy wszystko będzie gotowe i posprzątane, nakryć do stołu i zaprosić gości – gwaratuję miłe popołudnie : )

 

 

C I E K A W O S T K A

Rabarbar – zawiera duże ilości witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów cytrynowego i jabłkowego, które mają właściwości odkażające. Jest również cennym źródłem błonnika.

Warto jednak pamiętać, że surowy rabarbar zawiera szkodliwe kwasy szczawiowe. Nadmiar kwasów szczawiowych może osłabić kości i zęby, ponieważ wiążą one wapń. Nasz organizm tych kwasów nie rozkłada, potrafi je jedynie stopniowo wydalać. Jeśli do nerek dostanie się ich zbyt dużo mogą się zacząć odkładać kamienie nerkowe – dlatego osoby chore na nerki nie powinny jeść rabarbaru. Nie poleca się również rabarbaru dzieciom, chyba, że popiją go dużą ilością mleka. Na szczęście kwasy szczawiowe podczas ogrzewania ulegają w dużym stopniu rozkładowi, dlatego rabarbar jemy tylko w postaci gotowanej, pieczonej lub duszonej.

 

Brzoskwinia – obok witaminy C zawierają sporo potasu oraz beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Mają też witaminy z grupy B, witaminę PP, magnez, żelazo i wapń. Brzoskwinie – także ich włochata skórka – są lekkostrawne. Poza tym pomagają oczyścić organizm z toksyn i trujących produktów przemiany materii. Mają właściwości łagodnie przeczyszczające, toteż nie powinny ich sobie żałować osoby cierpiące na zaparcia. Ze względu na bogactwo pierwiastków mineralnych oraz witamin brzoskwinie są niezbędne w diecie wegetarian i rekonwalescentów.

Comments are closed.