Czeski wiejski chleb (na zakwasie)
Lubicie chleby na zakwasie? Jeśli tak to zapraszam Was dzisiaj na czeski, wilgotny chleb z pięknymi dziurami na mące pszennej i żytniej. Bardzo prosty i szybki do zrobienia a smakuje pysznie – idealny na niedzielne, leniwe śniadanie ; )
Dobrou chuť – Smacznego : )
Źródło przepisu: Moje Wypieki
Składniki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 – 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 – 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (piekłam w głębokiej foremce o wymiarach 13 x 27 cm). Pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami lub otrębami.
Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 – 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia, według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta ‚dough’, pozostawić do wyrośnięcia. Potem wyjąć, krótko wyrobić, uformować bochenek dalej postępując według powyższego przepisu.
Smacznego