Czekoladowe trufle na serku homogenizowanym z orzechową nutą

 

Po świątecznych smakołych czas na coś małego ale słodkiego, co rozkocha w sobie każde podniebienie.  

Każda kuleczka jest magiczna – delikatna, czekoladowa, dość wytrawna, bo nie jest za słodka – taka w sam raz, naprawdę rozpływa się w ustach, z dodatkiem serka homogenizowanego, kruszonych biszkoptów, z orzechową nutką smakową, polana gorzką czekoladą, udekorowana orzechami włoskimi smakuję pysznie!

Trufelki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, także polecam na przyjęcie Sylwestrowe!


Poświąteczne uściski! : )






Składniki: 

200 g serka homogenizowanego, naturalnego

90 g pokruszonych biszkoptów

20 g startych na pył orzechów włoskich (najlepiej użyć do tego blendera)

100 g czekolady mlecznej, roztopionej

1 łyżka masła

2 łyżki śmietanki 30%

1 łyżka likieru kawowego

 

Do dekoracji:

drobno pokrojone orzechy włoskie

100 g czekolady gorzkiej

1 łyżka oleju

 

Czekoladę mleczną roztopić w miseczce na parze, dodać do czekolady masło i śmietankę, dobrze wymieszać. Do tego dodać pokruszone biszkopty, pokruszone orzechy, serek homogenizowany, likier kawowy  i dokładnie połączyć składniki.

Odstawić masę na całą noc do lodówki.

Następnego dnia formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Każdą gotową kuleczkę maczać w roztopionej gorzkiej czekoladzie wymieszanej z olejem, odkładać na papierem do pieczenia. Z wierzchu udekorować pokrojonymi orzechami włoskimi i poczekać aż czekolada stwardnieje. Przed podaniem schłodzić minimum godzinę i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Comments are closed.