Czekoladowe trufle na serku homogenizowanym z orzechową nutą
Po świątecznych smakołych czas na coś małego ale słodkiego, co rozkocha w sobie każde podniebienie.
Każda kuleczka jest magiczna – delikatna, czekoladowa, dość wytrawna, bo nie jest za słodka – taka w sam raz, naprawdę rozpływa się w ustach, z dodatkiem serka homogenizowanego, kruszonych biszkoptów, z orzechową nutką smakową, polana gorzką czekoladą, udekorowana orzechami włoskimi smakuję pysznie!
Trufelki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, także polecam na przyjęcie Sylwestrowe!
Poświąteczne uściski! : )
Składniki:
200 g serka homogenizowanego, naturalnego
90 g pokruszonych biszkoptów
20 g startych na pył orzechów włoskich (najlepiej użyć do tego blendera)
100 g czekolady mlecznej, roztopionej
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka likieru kawowego
Do dekoracji:
drobno pokrojone orzechy włoskie
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju
Czekoladę mleczną roztopić w miseczce na parze, dodać do czekolady masło i śmietankę, dobrze wymieszać. Do tego dodać pokruszone biszkopty, pokruszone orzechy, serek homogenizowany, likier kawowy i dokładnie połączyć składniki.
Odstawić masę na całą noc do lodówki.
Następnego dnia formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą gotową kuleczkę maczać w roztopionej gorzkiej czekoladzie wymieszanej z olejem, odkładać na papierem do pieczenia. Z wierzchu udekorować pokrojonymi orzechami włoskimi i poczekać aż czekolada stwardnieje. Przed podaniem schłodzić minimum godzinę i przechowywać w lodówce.
Smacznego!