Czekoladowe ciasto z truskawkami
Oprócz błękitnego nieba nic mi w życiu nie potrzeba..
..może nie do końca, bo potrzebuję jeszcze moją rodzinkę, mojego R., moich przyjaciół i to ciacho i rzeczywiście już nic mi więcej nie potrzeba : )
Inspiracją do tego wypieku jest to ciasto na blogu Dziś mam ochotę na… Russkayi. Połączenie truskawek i kakaowego ciasta dla mnie to strzał w dziesiątkę.
Delikatne, puszyste, idealnie słodkie, intensywnie czekoladowe, z dużą ilością truskawek, idealne! zakochałam się w nim, bo kocham wszystko co jest czekoladowe : ) a ciacho? Rozpływa się w ustach i trudno skończyć na jednym kawałku
Musicie koniecznie spróbować!
Składniki:
2 i 1/3 szklanki mąki
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
opakowanie cukru waniliowego (32 g)
2 czubiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
3 i 1/2 czubiaste łyżki kakao
1/3 szklanki mleka
Dodatkowo:
500 g truskawek
Truskawki umyć, usunąć szczypułki i odstawić do wysuszenia na durszlaku.
Piekarnik nastawić na 190oC.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i 5 żółtkami. W innej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i wsypać je do masy maślanej. Następnie wlać mleko, wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę i dodać do gotowej masy, delikatnie mieszając łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.
Przygotować formę 24 cm średnicy, wysmarować ją masłem i obsypać delikatnie mąką. Przełożyć gotową masę do formy, wyrównać. Na wierzch poukładać wysuszone owoce.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!