Czekoladowe ciasto z truskawkami

Oprócz błękitnego nieba nic mi w życiu nie potrzeba..

 

 ..może nie do końca, bo potrzebuję jeszcze moją rodzinkę, mojego R., moich przyjaciół i to ciacho i rzeczywiście już nic mi więcej nie potrzeba : )

Inspiracją do tego wypieku jest to ciasto na blogu Dziś mam ochotę na… Russkayi. Połączenie truskawek i kakaowego ciasta dla mnie to strzał w dziesiątkę.

Delikatne, puszyste, idealnie słodkie, intensywnie czekoladowe, z dużą ilością truskawek, idealne! :) zakochałam się w nim, bo kocham wszystko co jest czekoladowe : ) a ciacho? Rozpływa się w ustach i trudno skończyć na jednym kawałku :)

Musicie koniecznie spróbować!

 


 

Składniki:

2 i 1/3 szklanki mąki

250 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)

opakowanie cukru waniliowego (32 g)

2 czubiaste łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody

3 i 1/2 czubiaste łyżki kakao

1/3 szklanki mleka

Dodatkowo:

500 g truskawek


Truskawki umyć, usunąć szczypułki i odstawić do wysuszenia na durszlaku.

Piekarnik nastawić na 190oC.

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i 5 żółtkami. W innej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i wsypać je do masy maślanej. Następnie wlać mleko, wymieszać.

Ubić białka na sztywną pianę i dodać do gotowej masy, delikatnie mieszając łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.

Przygotować formę 24 cm średnicy, wysmarować ją masłem i obsypać delikatnie mąką. Przełożyć gotową masę do formy, wyrównać. Na wierzch poukładać wysuszone owoce.

Piec około 50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!


Comments are closed.