Czekoladowe ciasto z gruszką
Bardzo dobre połączenie słodkich, całych gruszek zanurzonych w wilgotnym, czekoladowym cieście. Wypiek jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na ciasto:
250 g mąki
100 g cukru
220 g śmietany 18%
1/2 szklanki roztopionego masła
2 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
5 miękkich, dojrzałych gruszek
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Do drugiej miski dodać jajka, śmietanę i olej, wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Połączyć zawartości obu misek, wymieszać krotko łyżką.
Gruszki omyć, obrać ze skórki tak aby zostały ogonki.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką. Przelać ciasto do formy.
W ciasto wcisnąć gruszki, jedna obok drugiej.
Piec w 180oC około 60-70 minut (do suchego patyczka).
Rada: Aby nie przypalić owoców polecam przykryć ciasto pod koniec pieczenia góry papierem do pieczenia. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić je za pomocą patyczka – jeśli po wbiciu jest suchy a ciasto się do niego nie lepi, to znaczy, że ciasto należy wyjąć z piekarnika.
Smacznego
Na zdjęciach: