Czekoladowe ciasto z cukinią
Gdy najdzie Cię ochota na coś mega czekoladowego to…
… zapraszam na ciacho!
Wczoraj bułeczki z ziemniakami, dzisiaj ciasto z cukinią. Kolejny przepis z dodatkiem warzyw spisał się na piątkę.
Wilgotne, zdecydowanie dla fanów czekolady, miękkie, oblane polewą czekoladową, sprężyste, ale delikatne – nie tak ciężkie i zbite jak brownies. Jeśli macie obawy co do cukini to ‚spoko oko’ – wcale jej nie czuć, a jedynie nadaje ciastu wyjątkowej wilgotności i długo zachowuje świeżość. Można mieć mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu kawałka tego cuda, bo przecież cukinia to cenne źródło witamin A, B1, B2, B3, B6 , C oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń i żelazo.
Mojemu R. bardzo smakowało (chociaż On nie za bardzo nie lubi takich eksperymentów), a ja życzę Wam miłego dnia i idę po następny kawałek
Autorka przepisu: Dorotus76
Składniki na ciasto:
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach ( ok. 340 g )
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól, zmiksować. Po kolei wbijać jajka, nie przestając miksować.
Dodawać mąkę, na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.
Blachę o wymiarach 22×33 cm ( u mnie tortownica o średnicy ok 24 cm ), wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temp. 160 st. C, przez ok 35 – 45 minut ( piekłam dłużej, ok godziny ). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Rozsmarować na cieście.
Smacznego ; )