Czekoladowe ciasteczka truflowe
Proste, szybkie, delikatne, mięciutkie intensywnie czekoladowe ciasteczka z dodatkiem pomarańczowego likieru.
Pyszne, najlepiej maczane w gorącym mleku.
Źródło przepisu: Moje Wypieki (ja nie obtaczałam w cukrze pudrze)
Składniki:
50 g mąki pszennej
25 g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g drobnego cukru lub cukru pudru
25 g miękkiego masła
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe – bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), kłaść na blachę w sporych odstępach.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.
Smacznego!