Czekoladki z nadzieniem na Walentynki

 

Powiedz „Kocham Cię” w słodki sposób.

Z okazji Walentynek czekoladki w kształce serc. Pyszne, czekoladowe, delikatne z mlecznym nadzieniem, szczyptą chili i chrupiącym orzechem w samym środku.

Życzę dużo miłości przez cały dzień!

 

Składniki na 10 czekoladek:

150 g czekolady mlecznej

2 łyżki masła

1 łyżka słodkiej śmietany 30%

20 mniejszych lub 10 większych orzechów laskowych

szczypta sproszkowanego chili

 

100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować łyżeczką lub pędzelkiem foremki (u mnie na lod w kształcie serc) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W Tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej 50 g mlecznej czekolady, dodać masło, śmietankę, szczyptę chili i gotować na delikatnym gazie aby masa zgęstniała. Ostudzić.

Do każdej foremki nałożyć nadzienie, na środek każdej czekoladki położyć jeden lub dwa orzechy. Odstawić na 10 minut. 

Resztę czekolady mlecznej ponownie podgrzać w kąpieli wodnej i zalać wierzch każdej foremki, aby powstał spod czekoladki. Odstawić do schłodzenia. 
Gotowe czekoladki po ostygnięciu delikatnie wyjmować z foremki (ja zostawiłam je na całą noc).
*Uwaga nie schładzać w lodówce, ponieważ czekolada zmatowieje!
Smacznego!

Comments are closed.