Creme caramel

Pyszna, delikatna konsystencja kremu zrobiona ze śmietanki, mleka, jajek i cukru, do tego słodki, złocisty karmel, polany na wierzchu idealnie współgra i nadaje wyjątkowego charakteru.

Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, bo zajmie to nam około 30 minut.

Każda łyżka deseru creme caramel przybliży Cię do nieba – musisz koniecznie spróbować!

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!

Źródło przepisu: Słodka pasja

 

Składniki na 6 porcji: 

Karmel:

½ szklanki cukru

2 łyżki wody

 

 

Krem:

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka mleka

laska wanilii

4 jajka

2 żółtka

1/2 szklanki cukru


W garnku o grubym dnie rozmieszać cukier z wodą. Podgrzewać, do momentu utworzenia się złocistego karmelu. Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki z mlekiem. Podgrzewać powoli, aby całość nabrała waniliowego aromatu. Jajka, żółtka i cukier dokładnie utrzeć. Gorącą śmietanę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Napełnić tym kremem foremki z karmelem, przelewając masę przez sitko. Zakryć foremki folią aluminiową. Piec 30 minut w kąpieli wodnej.

Z tej proporcji otrzymamy mniej więcej 1 litr płynnej masy, liczba porcji zależy od wielkości foremek. 

Smacznego! ;)

 




Comments are closed.