Creme caramel
Pyszna, delikatna konsystencja kremu zrobiona ze śmietanki, mleka, jajek i cukru, do tego słodki, złocisty karmel, polany na wierzchu idealnie współgra i nadaje wyjątkowego charakteru.
Deser bardzo szybki i prosty w wykonaniu, bo zajmie to nam około 30 minut.
Każda łyżka deseru creme caramel przybliży Cię do nieba – musisz koniecznie spróbować!
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!
Źródło przepisu: Słodka pasja
Składniki na 6 porcji:
Karmel:
½ szklanki cukru
2 łyżki wody
Krem:
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka mleka
laska wanilii
4 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
W garnku o grubym dnie rozmieszać cukier z wodą. Podgrzewać, do momentu utworzenia się złocistego karmelu. Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki z mlekiem. Podgrzewać powoli, aby całość nabrała waniliowego aromatu. Jajka, żółtka i cukier dokładnie utrzeć. Gorącą śmietanę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Napełnić tym kremem foremki z karmelem, przelewając masę przez sitko. Zakryć foremki folią aluminiową. Piec 30 minut w kąpieli wodnej.
Z tej proporcji otrzymamy mniej więcej 1 litr płynnej masy, liczba porcji zależy od wielkości foremek.
Smacznego!