Ciriole bread (włoskie bułeczki)
Wspaniałe bułeczki rodem z Włoch. Delikatne wewnątrz i lekko chrupiące z zewnątrz. Bardzo ciekawy sposób formowania bułeczek sprawia, że prezentują się uroczo, a są naprawdę proste i szybkie do zrobienia.
U mnie z dżemem truskawkowym – pycha, nie mogłam się od nich oderwać!
Polecam i życzę miłego wtorkowego dnia!
Źródło przepisu: Moje Ekspresje Kulinarne
Składniki:
1kg mąki pszennej chlebowej
około 550g letniej wody
45g oliwy z oliwek
25g świeżych drożdży
20g soli
1 łyżeczka cukru
W 150g wody rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do dużej miski, dodać oliwę, mąkę i powoli w miarę potrzeby wlewać pozostałą wodę. Na sam koniec wsypać sól.
Wyrabiać ciasto, aż zrobi się jednolite i elastyczne (około 20 minut-ręcznie) Ciasto powinno być sztywne i odchodzić od brzegów miski. Jeśli potrzeba dodać nieco więcej wody lub mąki.
Czystą miski natłuścić odrobiną oliwy i do środka włożyć ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia.
Po upływie czasu wyjąć z miski i podzielić na około 12-14 części (lub więcej -wedle uznania).
Każdy kawałek rozwałkować na owalny placek. Zrolować i ułożyć „złączeniem”do dołu na blaszce wyłożonej papierem.
Smacznego