Ciasto z rabarbarem na maślance
Dzień dziecka i świeże ciasto
Kolejne ciasta na maślance, bo ostatnie bardzo nam smakowało. Te również należy do tych wilgotnych, pysznych, oczywiście z rabarbarem, bo korzystam cały czas z jego dobrodziejstw i smaku.
Podczas pieczenia na spodzie utworzyła się maślankowa wartwa z rabarbarem, nie wiem co to za rodzaj magii, ale smakuje naprawdę czarodziejsko Mnie bardzo smakuje, a skoro dzisiaj moje święto – Dzień Dziecka to mogę spełniać wszystkie swoje dziecięce marzenia. Często w nocy mam słodkie sny – a to kąpiel w czekoladzie, albo wielki puchar lodów, który wcinam wielką łyżką, ulubione ciasta, polewy czekoladowe, olbrzymie torty, ciasteczka, cukierkowe mosty, marcepanowe drzewa, piekrnikowe domy i mleczne rzeki.
A jakie są Wasze sny dotyczące ciast i wypieków?
Pozdrawiam i zapraszam na kawałek ciasta, bo każdy w swoim sercu ma coś z dziecka czy to w wieku 20 czy 100 lat, a przecież każdy maluch uwielbia słodycze
Składniki:
1,5 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego
6 łyżek miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 duże jajko
3/4 szklanki maślanki
250 g rabarbaru
Nagrzać piekarnik do 180oC.
Mąkę, proszek, sodę, sól – przesiać, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać olej, zmiksować, następnie dodać jajko i dokładnie zmiksować.
Do gotowej masy maślanej dodawać na zmienę przesianą mąkę z maślanką, cały czas mieszając.
Formę z kominem o średnicy 23 cm wysmarować masłam, obsypać dno i boki mąką, wlać gotowe ciasto. Na wierzchu rozrzucić rabarbar. Wierzch posypać delikatnie cukrem waniliowym.
Piec około 45-50 minut.
Upieczone ciasto pozostawić w formie przez około 30 minut, potem wyjąć i ostudzić. Wierzch ciasta można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego