Ciasto z owocami na kefirze

Niedziela z owocami  

 

Tak jak Agnieszka pisała na swoim blogu to bardzo szybkie ciasto do przygotowania. Nie potrzebujemy nawet miksera do zmiksowania składników – wystarczy miska i łyżka do mieszania. Bardzo dobre – wilgotne, z dużą ilością owoców, puszyste, delikatne, idealne na ognisko, na które zabrałam ciasto! : )

Życzę wszystkim miłej niedzieli pełnej słońca i radości

 

Autorka przepisu: Aga z Kulinarnych Spotkań (zrobiłam z podwójnej porcji i użyłam jagód i czerwonej porzeczki)

 


Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
owoce (u mnie 1 szklanka czerwonej porzeczki i 1 i 1/2 szklanki jagód)
Piekarnik nastawić na 180oC.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Do tego dodać kefir, roztrzepane jajka, olej i wszystko razem wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Foremkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i na wierzchu ułożyć owoce.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. 

Smacznego!



Comments are closed.