Ciasto z Katarzynkami wg mojej Mamy
Delikatny, puszysty biszkopt, posmarowany powidłami śliwkowymi, z pierniczkami typu Katarzynki, polane masą budyniowo-maślaną i polewą budyniową. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy pierniczki zmiękną od gorącej masy budyniowej.
Bardzo proste i smaczne ciasto wg przepisu mojej Mamy, które na masę budyniową wykłada warstwę ubitej śmietany kremówki i dekoruje wiórkami czekoladowymi.
Którą wersję wybieracie?
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Składniki na biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy z cukrem
400 ml mleka
1/2 kostki masła
Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych
2 opakowania pierniczków katarzynek bez czekolady i lukru
Składniki na polewę czekoladową:
100 g mlecznej czekolady
20 g masła
Przygotować biszkopt: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę o wymiarach 21×21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką pszenną. Przelać masę i piec ok 30 minut (do suchego patyczka) w 180oC.
Ostygnięty biszkopt posmarować równo powidłami i poukładać na nie pierniczki katarzynki, tak, aby przykrywały całą powierzchnię formy.
Przygotować masę budyniową: Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu używając 400 ml mleka zamiast 500. Do ugotowanego budyniu dodać masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wylać równo na pierniczki.
Kiedy masa ostygnie przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z masłem na parze i wylać na masę budyniową.
Najlepiej smakuje na następny dzień.
Smacznego!