Ciasto z Katarzynkami wg mojej Mamy



 

Delikatny, puszysty biszkopt, posmarowany powidłami śliwkowymi, z pierniczkami typu Katarzynki, polane masą budyniowo-maślaną i polewą budyniową. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy pierniczki zmiękną od gorącej masy budyniowej.

Bardzo proste i smaczne ciasto wg przepisu mojej Mamy, które na masę budyniową wykłada warstwę ubitej śmietany kremówki i dekoruje wiórkami czekoladowymi.

Którą wersję wybieracie?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia ;-)

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

0,6 szklanki mąki pszennej

0,6 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem budyniowy:

1 budyń waniliowy z cukrem

400 ml mleka

1/2 kostki masła

 

Dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych 

2 opakowania pierniczków katarzynek bez czekolady i lukru

 

Składniki na polewę czekoladową:

100 g mlecznej czekolady 

20 g masła

 

Przygotować biszkopt: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Formę o wymiarach 21×21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką pszenną. Przelać masę i piec ok 30 minut (do suchego patyczka) w 180oC.

Ostygnięty biszkopt posmarować równo powidłami i poukładać na nie pierniczki katarzynki, tak, aby przykrywały całą powierzchnię formy.

Przygotować masę budyniową: Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu używając 400 ml mleka zamiast 500. Do ugotowanego budyniu dodać masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wylać równo na pierniczki. 

Kiedy masa ostygnie przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z masłem na parze i wylać na masę budyniową.

Najlepiej smakuje na następny dzień.

Smacznego!


Comments are closed.