Ciasto z jagodami i serem
jak dwie jagódki razem przez 7 lat i jagodowe ciasto
Ciasto dedykuję mojemu Radziowi w podzięce za 7 lat. Ba! 7 wspaniałych lat w szczęściu, uśmiechu, radości, wielkiej miłości, niezliczonej ilości przytulaków i pocałunków, nauki życia, dzielenia się, nauki słuchania, zawsze dobrego słowa, bliskość i czułości.
Dziękuję, że jesteś mój największy przyjacielu : )
A ciasto? Pyszne.. delikatne, puszyste, aromatyczne z wartwą pysznego sera i zatopionymi w nim jagodami, jestem ciekawa jak zamakuje mojemu R., bo dzisiaj to jest dla mnie najważniejsze
Polecam serdecznie!
Autorka przepisu: Dorotus76 (z moimi zmianiami)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (lub mniej, ciasto jest dość słodkie)
pół kostki (125 g) zimnego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego (dałam grecki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
Składniki na masę serową:
170 g kremowego serka, np. Philadelphia (użyłam 200 g, Mój Ulubiony, z Wielunia)
1/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duże jajko
Składniki na masę jagodową:
1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
Jagody umyć i odstawić w durszlaku do osuszenia.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypać pół szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać (zmiksować).
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.
Ser ubić z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę.
Rozprowadzić po powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Delikatnie na serze rozłożyć osuszone jagody.
Odłożoną 1/2 szklanki okruszków posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach.
Piec w tempearturze 180ºC, przez 30 – 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. Można podawać ciepłe lub ostudzone.
Smacznego