Ciasto z jabłkami
Jabłkowe ciągoty
Pierwszy dzień prawdziwych wakacji, a wolny dzień nie może odbyć się bez upieczenia ciasta.
Kolejny przepis z blogu Agnieszki, tym razem z jabłkami bo zaczynam tęsknieć za szarlotkami. Ja zrobiłam swoje w tortownicy o średnicy 20 cm, a cały przepis cytuję za Agnieszkę.
Ciasto dość wilgotne, delikatne, puszyste, na cieście delikatnie jogurtowym, idealne do popołudniowej herbatki. Zniknęło w jedno popołudnie (może w 1 godzinę). Pycha!
Autorka przepisu: Kulinarne Spotkania
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1/3 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
3 jabłka
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru
Jabłka obrać i pokroić na drobne kawałki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, jogurt, sól i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na wierzch położyć jabłka i posypać brązowym cukrem i cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 40 minut.
Smacznego!