Ciasto z czekoladą i czereśniami

 Z kawałkami owoców i czekolady

 

„Poezja – pyszne!” – krzyknął mój największy kulinarny znawca R :) moim ukochanym dziewczynom z grupy też bardzo smakował, a ja się w nim zakochałam! Z dużą ilością owoców, z kawałkami czekolady, rozpływającymi się w ustach, delikatne, wilgotne, puszyste, idealnie słodkie. Zastanawiam się tylko dlatego do tej pory nie piekłam ciast z czereśniami! Dla mnie pierwsza klasa – szybkie, proste i pyszne!

Jeśli macie pod ręką czereśnie to zachęcam do wypróbowania! :)

PS. Trzymajcie proszę kciuki w środę – bo to będzie jeden z najważniejszych egzaminów w mojej karierze studiowania! :)

Pozdrawiam!

Źródło przepisu: najsmacznejsze.pl (z moimi małymi zmianami)

 

 

Składniki:

150 g mąki
125 g cukru
125 g miękkiego masła
2 jajka
80 g gorzkiej czekolady (dałam mlecznej 50 g)
80 g wydrylowanych czereśni – ja dałam 2 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nastawić i nagrzać na 180oC.

Masło utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku, następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, czereśnie (bez pestek) pokroić i razem dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy z kominem posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 60 minut.

Przestudzone ciasto wyjąć z blaszki, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 


Comments are closed.