Ciasto z bitą śmietaną i polewą czekoladową
Z upieczonego poniżej biszkopta zrobiłam pyszne ciasto
Biszkopt należy przekroić na dwa blaty i przełożyć je dużą ilością bitej śmietany. Wierzch polać ulubioną polewą czekoladową i gotowe!
Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrobienia, a rozkosz dla podniebienia jest bezcenna
Porada: Polecam biszkopt upiec dzień wcześniej przed przekładaniem go bitą śmietaną, bo trzeba poczekać aż ciasto całkowicie ostygnie.
Słodkiego dnia ;*
Składniki na biszkopt:
6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
6 łyżkek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.
Tortownicę o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować brzegów masłem) przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
Składniki na krem:
1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
4 łyżki gorącego mleka
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do przestygnięcia. ¦mietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę i zmiksować całość.
Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć bitą śmietaną. Wierzch biszkopta polać ulubioną polewą czekoladową.
Smacznego