Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi
Tropikalne połączenie
Mój R., który nie lubi wiórek kokosowych zjedł na raz połowę keksówki, więc myślę, że ciastu należą się brawa : ) Kawałki ananasów nadają słodki i nawilżający akcent, wiórki kokosowe są tylko delikatnie wyczuwalne. Dla mnie bardzo pyszne!
Ciasto warte wyprówania, bo przepis i smak jest dość oryginalny : ), ale dla fanów kokosu i ananasów – rarytas!
Przepis z książki „Easy to make! Cakes & Bakes”
Pozrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ; – )
Składniki:
125 g masła, niesolonego, plus dodatkowo do posmarowania
150 g mąki pełnoziarnistej, przesianej (dałam zwykłą pszenną)
125 g ciemnego cukru muscovado
2 średnie jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
50 g wiórek kokosowych, plus dodatkowo do dekoracji
400 g ananasów w puszce, odcedzonych i grubo pokrojonych
cukier puder do dekoracji
Piekarnik nastawić na 180oC.
Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia małą foremkę keksową.
Mąkę i cukier umieścic w misce i dobrze wymieszać, tak aby cukier z mąką dobrze się połączyły. Dodać pozostałe składniki i ucierać do gładkości.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki wyrównać powierzchnię i lekko nawilżyć 2 łyżkami zimnej wody (pędzelkiem).
Piec przez 50 minut. Jeśli to konieczne, przykryć folią 10 minut przed końcem pieczenia.
Pozostawić w foremce przez 10 minut po czym wyjąć na kratkę i wystudzić. Udekorować odrobiną wiórek i cukrem pudrem.
Smacznego! : )