Ciasto truskawkowe z kruszonką

A w całym domu podczas pieczenia unosi się wspaniały zapach pieczonych truskawek! 


Jak tylko patrzę na stragany z koszykami pełnymi truskawek, na ogród mamy, w którym powoli dojrzewają to naprawdę mam ochotę na coś mega mocno truskakowego i to ciasto właśnie takie jest!

To najlepsze ciasto z truskawkami jakie kiedykolwiek jadłam w życiu! Wilgotne, puszyste, delikatne, z dużą ilością owoców, pięknie wyrośnięte i aromatyczne.

Tak bardzo nam smakowało, że z Radziem zjedliśmy połowę blaszki na raz! Następne ciasto będzie również z truskawkami, bo one teraz rządzą itylko na nie mam teraz ochotę :)

Przepis polecam bardzo, bardzo, bo jest prosty i nieskomplikowany, a efekt cudowny!

 

Autorka przepisu: Asia

 


Składniki na ciasto:

800 g truskawek 
200 g miękkiego masła 
200 g cukru pudru 
4 jajka 
250 g mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Składniki na kruszonkę:

150 g mąki 
75 g masła 
75 g cukru 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce ).Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.

Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 – 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić. 

Smacznego ; )


 

Comments are closed.