Ciasto Stefanka
Znane i lubiane. Pyszne ciasto miodowe przełożone masą z gotowanej kaszy manny (krem grysikowy). Polane z wierzchu wymieszaną pół na pół czekoladą mleczną i gorzką. Ciasto najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, dlatego zachęcam, aby przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem (co najmniej dzień, 2 dni), dzięki temu staje się wilgotniejsze, smaczniejsze i łatwiej się kroi.
Polecam upiec Stefankę na święta, będziecie zachwyceni! Obiecuję!
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody
2 jajka
3 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
250 g masła
Składniki na masę:
600 ml mleka
6 łyżek kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru
200 g masła
Do nasączenia:
1 szklanka gorzkiej herbaty z 1 łyżką soku z cytryny
Polewa:
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietany 18%
W garnuszku roztopić masło, dodać miód, cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać roztrzepane jajka, wystudzoną mieszankę i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i wyłożyć każdy osobno na wyłożoną papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25 x 25 cm.
Piec każde ciasto osobno w 180 stopniach około 15 – 17 minut.
Do garnka wlać mleko, zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kasze i gotować aż przybierze konsystencję budyniu (10-15 minut). Ostudzić. Utrzeć masło na puch i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, aż powstanie gładka masa. Krem podzielić na 2 równe części.
Przełożenie: 1 blat miodowego ciasta nasączyć 1/3 szklanki herbaty, na to wyłożyć połowę masy, przykryć 2 blatem, nasączyć 1/3 szklanki herbaty, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą herbaty.
Przygotować polewę: do garnuszka dodać połamaną czekoladę i śmietanę, podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Posmarować wierzch ciasta.
Smacznego!