Ciasto Stefanka

CIASTO STEFANKA1

CIASTO STEFANKA5

CIASTO STEFANEK2

CIASTO STEFANKA6

STEFANKA

Znane i lubiane. Pyszne ciasto miodowe przełożone masą z gotowanej kaszy manny (krem grysikowy). Polane z wierzchu wymieszaną pół na pół czekoladą mleczną i gorzką. Ciasto najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu, dlatego zachęcam, aby przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem (co najmniej dzień, 2 dni), dzięki temu staje się wilgotniejsze, smaczniejsze i łatwiej się kroi.

Polecam upiec Stefankę na święta, będziecie zachwyceni! Obiecuję!

 

Składniki na ciasto:

600 g mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki sody

2 jajka

3 łyżki miodu

3/4 szklanki cukru

250 g  masła

 

Składniki na masę:

600 ml mleka

6 łyżek kaszy manny

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki cukru

200 g masła

 

Do nasączenia:

1 szklanka gorzkiej herbaty z 1 łyżką soku z cytryny

 

Polewa:

50 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

4 łyżki śmietany 18%

 

W garnuszku roztopić masło, dodać miód, cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać roztrzepane jajka, wystudzoną mieszankę i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i wyłożyć każdy osobno na wyłożoną papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25 x 25 cm.

Piec każde ciasto osobno w 180 stopniach około 15 – 17  minut.

Do garnka wlać mleko, zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kasze i gotować aż przybierze konsystencję budyniu (10-15 minut). Ostudzić. Utrzeć masło na puch i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, aż powstanie gładka masa. Krem podzielić na 2 równe części.

 

Przełożenie: 1 blat miodowego ciasta nasączyć 1/3 szklanki herbaty, na to wyłożyć połowę masy, przykryć 2 blatem, nasączyć 1/3 szklanki herbaty, wyłożyć resztę kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć resztą herbaty.

Przygotować polewę: do garnuszka dodać połamaną czekoladę i śmietanę, podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Posmarować wierzch ciasta.

Smacznego!

CIASTO STEFANKA3

CIASTO STEFANKA4

Comments are closed.