Ciasto śliwkowe z budyniem
Śliwki wcale nierobaczywka w towarzystwie budyniu.
Na kruchym cieście z grubą wartwą śliwek, zatopionych w budyniu, z wierzchu przykryte resztą ciasta, posypanym cukrem pudrem sprawiają, że nie da się zaprzestać na jednym kawałku ; ) bardzo prosty i szybki przepis, u mnie pieczony w kwadratowej formie żaroodpornej o boku 23 cm.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu ; )
Przepis pochodzi z tej strony
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
250 ml mleka
300 g śliwek
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Masło drobno siekamy, dodajemy do przesianej mąki. Dosypujemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki. Z 250 ml mleka odlewamy ćwierć szklanki i rozpuszczamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczony budyń i zagotowujemy szybko mieszając. Powstanie bardzo gęsty budyń. Formę o wymiarach 12 cm x 25 cm (u mnie 23 x 23 cm) natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 45 minut, do zrumienienia się ciasta. Studzimy w blaszce. Ciasto możemy polukrować ( ja posypałam cukrem pudrem).
Smacznego : )