Ciasto serowo wiśniowe z polewą śmietanową

13 lipca i imieninowe ciasto

Dla każego gościa pamiętającego o moich imieninach zapraszam na pyszne serowe ciasto z wiśniami i śmietanową polewą , która sprawia, że ciasto nabiera delikatnego charakteru. Ciasto robi sie ekspresowo – wszystki składniki zagniatamy w misce, a wychodzi ucierane ciacho z owocami! Ciasto bardzo smaczne nie za suche dzięki dodatku twarogu.

Polecam serdecznie, bo każdemu mojemu gościowi bardzo smakowało ; – )

Jedyną zmianę jaką wprowadziólam do przepisu Kasi to zamiana czereśni na wiśnie, które dostałam dzisiaj w warzywniaku.

Autorka przepisu: Kasiaaaa24

 

 

Składniki na ciasto:

200 g białego sera (nie mielonego)

5 łyżek oleju

150 g cukru

6 łyżek mleka

1 jajko

350 g mąki

2 łyżeczki proszku

700 g czereśni (waga z pestkami) – ja zmieniłam na wiśnie

 

Składniki na polewę:

1/2 szklanki gęstej śmietany 18%

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g cukru

 

Wiśnie drylujemy i układamy na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru soku. Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem.

Ser łączymy z olejem, mlekiem, jajkiem i mieszamy je ręką rozgniatając ser by nie było zbyt dużych grudek. Do masy serowej dodajemy suche składniki i zagniatamy ciasto (bez problemu powinno uformować się w kulkę).

Tortownicę o średnicy 26-28 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Ciasto odrobinę spłaszczamy rękoma (mniej więcej do wielkości formy) wykładamy do tortownicy i dociskamy do boków. Na ciasto wykładamy wiśnie i wstawiamy do nagrzanego do 190oC piekarnika i pieczemy 40 – 45 minut. W czasie kiedy piecze się ciasto mieszamy wszystkie składniki polewy i mieszamy kilka minut by cukier się rozpuścił a mąka dobrze rozprowadziła.

Po tym czasie nie wyjmując ciasta z piekarnika, szybko wylewamy na ciasto polewę śmietanową (nie lejcie jej tylko na środek, ponieważ to może sprawić, że ciasto zapadnie się od jej ciężaru). Ciasto pieczemy jeszcze ok 20 – 30 minut.

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 

Comments are closed.