Ciasto serowo wiśniowe z polewą śmietanową
13 lipca i imieninowe ciasto
Dla każego gościa pamiętającego o moich imieninach zapraszam na pyszne serowe ciasto z wiśniami i śmietanową polewą , która sprawia, że ciasto nabiera delikatnego charakteru. Ciasto robi sie ekspresowo – wszystki składniki zagniatamy w misce, a wychodzi ucierane ciacho z owocami! Ciasto bardzo smaczne nie za suche dzięki dodatku twarogu.
Polecam serdecznie, bo każdemu mojemu gościowi bardzo smakowało ; – )
Jedyną zmianę jaką wprowadziólam do przepisu Kasi to zamiana czereśni na wiśnie, które dostałam dzisiaj w warzywniaku.
Autorka przepisu: Kasiaaaa24
Składniki na ciasto:
200 g białego sera (nie mielonego)
5 łyżek oleju
150 g cukru
6 łyżek mleka
1 jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku
700 g czereśni (waga z pestkami) – ja zmieniłam na wiśnie
Składniki na polewę:
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru
Wiśnie drylujemy i układamy na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru soku. Mąkę łączymy z proszkiem i cukrem.
Ser łączymy z olejem, mlekiem, jajkiem i mieszamy je ręką rozgniatając ser by nie było zbyt dużych grudek. Do masy serowej dodajemy suche składniki i zagniatamy ciasto (bez problemu powinno uformować się w kulkę).
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Ciasto odrobinę spłaszczamy rękoma (mniej więcej do wielkości formy) wykładamy do tortownicy i dociskamy do boków. Na ciasto wykładamy wiśnie i wstawiamy do nagrzanego do 190oC piekarnika i pieczemy 40 – 45 minut. W czasie kiedy piecze się ciasto mieszamy wszystkie składniki polewy i mieszamy kilka minut by cukier się rozpuścił a mąka dobrze rozprowadziła.
Po tym czasie nie wyjmując ciasta z piekarnika, szybko wylewamy na ciasto polewę śmietanową (nie lejcie jej tylko na środek, ponieważ to może sprawić, że ciasto zapadnie się od jej ciężaru). Ciasto pieczemy jeszcze ok 20 – 30 minut.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)