Ciasto ‚salceson’
piękna złota jesień i jedno z naszych ulubionych!
Salceson. Nazwa trochę odstraszająca jak dla ciasta, ale bez obaw ; -)
Wypiek od lat w naszym domu, bo przez każdego bardzo lubiane.
Szybkie, bo same przygotowanie zajmuje około 10 minut + godzina w piekarniku i ciasto gotowe, a do tego przepyszne – intensywnie kakaowe, puszyste, wilgotne, z jabłkami i cynamonowym aromatem.
Ciasto można polukrować lub polać polewą czekoladową.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki kakao
1 szklanka oleju
3 duże jabłka
Przygotować formę keksówkę o długości 30 cm., wyłożyć papierem do pieczenia.
Włączyć piekarnik na 200oC.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, odłożyć na bok.
Do miski wbić całe 5 jajek i zmiksować mikserem, dodać cukier i ubić na puszystą pianę. Następie, cały czas miksując dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon, kakao, a na koniec olej. Wymieszać dokładnie.
Na koniec dodać jabłka i delikatnie wmieszać je łyżką w ciasto. Gotową masę przelać do formy i wyrównać.
Piec około 55-60 minut (do suchego patyczka).
Smacznego ; )