Ciasto ‚salceson’

piękna złota jesień i jedno z naszych ulubionych!

 

Salceson. Nazwa trochę odstraszająca jak dla ciasta, ale bez obaw ; -)

Wypiek od lat w naszym domu, bo przez każdego bardzo lubiane.

Szybkie, bo same przygotowanie zajmuje około 10 minut + godzina w piekarniku i ciasto gotowe, a do tego przepyszne – intensywnie kakaowe, puszyste, wilgotne, z jabłkami i cynamonowym aromatem.

Ciasto można polukrować lub polać polewą czekoladową.

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki cynamonu

3 łyżki kakao

1 szklanka oleju

3 duże jabłka

Przygotować formę keksówkę o długości 30 cm., wyłożyć papierem do pieczenia.

Włączyć piekarnik na 200oC.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, odłożyć na bok.

Do miski wbić całe 5 jajek i zmiksować mikserem, dodać cukier i ubić na puszystą pianę. Następie, cały czas miksując dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon, kakao, a na koniec olej. Wymieszać dokładnie.

Na koniec dodać jabłka i delikatnie wmieszać je łyżką w ciasto. Gotową masę przelać do formy i wyrównać.

Piec około 55-60 minut (do suchego patyczka).

Smacznego ; )