Ciasto orzechowe z jabłkami
Bardzo puszyste, biszkoptowe ciasto napakowane jabłkami, orzechami włoskimi i laskowymi. Wilgotne, aromatyczne, pięknie pachnie cynamonem i imbirem. Mogę śmiało polecić przepis, bo ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wszystkim.
Źródło przepisu: Słodka pasja
Składniki na ciasto:
6-7 jajek, w zależności od wielkości
240 g cukru
½ szklanki oleju arachidowego (dałam oleju słonecznikowego)
½ szklanki ciepłej wody
170 g orzechów laskowych (dałam 100 g orzechów włoskich i 70 g
laskowych)
4-5 sztuk jabłek, pokrojonych w grubą kostkę
3 łyżki kaszy manny
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypać porcjami cukier i ubijać jeszcze przez chwilę do momentu, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, olej wymieszany z wodą, chwilkę miksować na mniejszych obrotach miksera. Orzechy posiekać, dodać do ubitych jajek razem z kaszą manną i przesianą z proszkiem do pieczenia mąką, mieszać łopatką. Na końcu dodać jabłka i przyprawy. Tortownicę o Ø 25cm (ja piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać cienką warstwą bułki tartej, przelać ciasto, wierzch można posypać orzechami. Ciasto wstawić na środkową półkę w piekarniku, nastawić temperaturę na 170°C, piec ciasto 1 h, z włączonym termoobiegiem, po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!