Ciasto orzechowe z jabłkami

 

Bardzo puszyste, biszkoptowe ciasto napakowane jabłkami, orzechami włoskimi i laskowymi. Wilgotne, aromatyczne, pięknie pachnie cynamonem i imbirem. Mogę śmiało polecić przepis, bo ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje wszystkim.

 

Źródło przepisu: Słodka pasja


Składniki na ciasto:

6-7 jajek, w zależności od wielkości

240 g cukru

½ szklanki oleju arachidowego (dałam oleju słonecznikowego)

½ szklanki ciepłej wody

170 g orzechów laskowych (dałam 100 g orzechów włoskich i 70 g

laskowych)

4-5 sztuk jabłek, pokrojonych w grubą kostkę

3 łyżki kaszy manny

220 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

skórka otarta z 1 cytryny

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia 

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypać porcjami cukier i ubijać jeszcze przez chwilę  do momentu, gdy piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, olej wymieszany z wodą, chwilkę miksować na mniejszych obrotach miksera. Orzechy posiekać, dodać do ubitych jajek razem z kaszą manną i przesianą z proszkiem do pieczenia mąką, mieszać łopatką. Na końcu dodać jabłka i przyprawy. Tortownicę o Ø 25cm (ja piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać cienką warstwą bułki tartej, przelać ciasto, wierzch można posypać orzechami. Ciasto wstawić na środkową półkę w piekarniku, nastawić temperaturę na 170°C, piec ciasto 1 h, z włączonym termoobiegiem, po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!



Comments are closed.