Ciasto na maślance z brzoskwiniami i kruszonką
1.08. Sierpień ma to do siebie, że słonko już niżej na niebie, że prawie skończono żniwa, że ciutek dnia co dnia ubywa.
Kolejne wakacyjne ciasto pachnące sezonowymi owocami bardzo szybkie, proste, a smak ciasta napewno zachęci każdego do kolejnego kawałka! Wilgotne, puszyste, delikatne, chyba każdemu by zasmakowało
Podczas robienia zdjęć pachniało tak pięknie ciastem, że myślałam, że nie wytrzymam i po spróbowaniu pierwszego kawałka czułam się w jak w niebie; ) naprawdę ciacho jest pyszne!
Polecam!
Składniki na ciasto:
W pierwszej misce białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Powoli wmieszać olej i ubijać, na koniec dodać maślankę.
W drugiej misce mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć zawartość obu misek (pierwszej i drugiej) i cały czas miksując utworzyć gładką masę.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm, wysmarować masłem, obsypać mąką, przelać ciasto. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i posypać kruszonką.
Piec w 175oC przez ok 50 minut – do suchego patyczka.
Smacznego ; )