Ciasto mocno czekoladowe

Mega czekoladowe ciasto z malinami

 

Ciasto niemal rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne w smaku, smakuje jak najlepsza belgijska roztopiona czekolada z malinami.. warte polecenia i upieczenia, ja napewno na jednym upieczeniu nie zostanę, bo jestem wielką fanką czekoladowych, mokrych ciast, więc nic nie zostaje jak wziąć wielki kawał ciasta, kubek mleka i obejrzeć film pt” Czekolada” : )

 

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

200 g masła

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wody

1 szklanka mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado

1 szklanka jasnego cukru demerara

3 pełne łyżki kakao

3 średniej wielkości jajka

1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki

2 łyżki rumu

100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji

 

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem, kawą; lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z mąką. Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Wsypać mrożone maliny, wymieszać.

Formę natłuścić i wysypać bułką tartą bądź kaszą manną. Wlać ciasto i piec je 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 140°C.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić i opruszyć kakao na wierzchu.

(Piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 21 cm).

Smacznego :)

 

Comments are closed.