Ciasto mocno czekoladowe
Mega czekoladowe ciasto z malinami
Ciasto niemal rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatne w smaku, smakuje jak najlepsza belgijska roztopiona czekolada z malinami.. warte polecenia i upieczenia, ja napewno na jednym upieczeniu nie zostanę, bo jestem wielką fanką czekoladowych, mokrych ciast, więc nic nie zostaje jak wziąć wielki kawał ciasta, kubek mleka i obejrzeć film pt” Czekolada” : )
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
1 szklanka jasnego cukru demerara
3 pełne łyżki kakao
3 średniej wielkości jajka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki
2 łyżki rumu
100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem, kawą; lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z mąką. Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Wsypać mrożone maliny, wymieszać.
Formę natłuścić i wysypać bułką tartą bądź kaszą manną. Wlać ciasto i piec je 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 140°C.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i opruszyć kakao na wierzchu.
(Piekłam z połowy porcji w formie o średnicy 21 cm).
Smacznego