Ciasto Milka
Ciekawe ciacho Milka. Bardzo puszysty i delikatny, kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowo-maślanym z białą czekoladą. Całość oblana mleczną czekoladą. Najlepiej smakuje mocno schłodzony z filiżanką ulubionej kawy.
Miłej środy!
Składniki na biszkopt:
3 duże jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki ciepłej wody
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, wodę i mąkę przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyciągając biszkopt z piekarnika zrzucić go z wysokości naszych kolan na podłogę lub deskę. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Przekroić na pół aby powstały 2 blaty biszkoptu.
Składniki na krem:
500 ml mleka
65 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
100 g białej czekolady Milka
120 g masła
50 g cukru pudru
Wymieszać w 100 ml mleka mąkę i cukier kryształ. Resztę mleka wlać do garnka, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje. Całkowicie ostudzić.
Miękką masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Składniki na polewę:
140 g mlecznej czekolady Milka
50 g masła
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Przełożenie: Jeden biszkopt posmarować połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy.
Przechowywać w lodówce.
UWAGA! Polecam kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie, aby nie połamać polewy czekoladowej.
Smacznego.