Ciasto migdałowe z agrestem
pycha ciacho na niedzielę z agrestem!
Kasia rzeczywiscie miała rację, że to ciasto jest rewelacyjne! poprosiłam Ją o poradę, które ciasto z agrestem poleca i zaproponowała właśnie te i to był strzał w dzisiątkę!
To moje pierwsze ciacho z użyciem mielonych migdałów w cieście i muszę stwierdzić, że jest pyszne! Bardzo delikatne, puszyste, to połączenie maślanego smaku ciasta z dużą ilością kwaśnych owoców agrestu i migdałowego aromatu. Nic tylko palce, buzię oblizywać i chwytać po następny kawałek.
Kasi dziękuję za przecudowny przepis, a Wam moi kochani polecam go upiec, a napewno nie pożałujecie!
Miłej niedzieli ; )
Autorka przepisu: Kasiaaaa24
Składniki na ciasto:
270 g mąki
100 g mielonych migdałów
210 g cukru
200 g miękkiego masła
4 jajka
1 łyżka miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy (proszek)
400 g agrestu
3 łyżki płatków migdałowych (pominęłam, a zastąpiłam je mielonymi migdałami)
2 łyżki cukru
Bardzo miękkie masło miksujemy z cukrem ok 5 minut, a następnie dodajemy jajka i miksujemy kolejne 5 minut. Nie przejmujcie się, jeśli pojawią się grudki, a nawet ciasto będzie wyglądac ja zważone (to normalna reakcja na dodanie jajek do masła i po dodaniu mąki wszystko się wyrówna).
Mąkę łączymy z proszkiem,budyniem i mączką migdałową i po łyżce dodajemy do masy jajeczno maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite, przekładamy je do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy (25 x30 cm). Na cieście umieszczamy owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i cukrem (płatki pominęłam i posypałam delikatnie mielonymi migdałami).
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Smacznego :)