?

Wysokie, pięknie wyrośnięte, mięciutkie, idealnie wilgotne, puszyste maślano – maślankowe ciasto z nutą waniliową i jagodami, smakuje pysznie!

Bardzo proste, szybkie i bezproblemowe ciasto z wykorzystaniem kończących się już leśnych owoców.

Uwaga! Każdy kawałek pociąga za sobą kolejny.

Idealne do porannej kawy,

miłego dnia! :)

Składniki:

2 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka 

4/5 szklanki maślanki

100 g miękkiego masła

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka jagód

 

UWAGA! Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasny krem, dodać jajka i miksować około 3 minuty. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, maślankę i miksować mikserem dodatkowe 2 minuty.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki i spód wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać ciasto.

Jagody obtoczyć w 1 łyżce mąki i wysypać równo na wierzch ciasta.

Piec około 60 – 65 minut w 180oC.

Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

?