Ciasto maślano maślankowe z jagodami
?
Wysokie, pięknie wyrośnięte, mięciutkie, idealnie wilgotne, puszyste maślano – maślankowe ciasto z nutą waniliową i jagodami, smakuje pysznie!
Bardzo proste, szybkie i bezproblemowe ciasto z wykorzystaniem kończących się już leśnych owoców.
Uwaga! Każdy kawałek pociąga za sobą kolejny.
Idealne do porannej kawy,
miłego dnia!
Składniki:
2 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka
4/5 szklanki maślanki
100 g miękkiego masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jagód
UWAGA! Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasny krem, dodać jajka i miksować około 3 minuty. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, maślankę i miksować mikserem dodatkowe 2 minuty.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki i spód wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać ciasto.
Jagody obtoczyć w 1 łyżce mąki i wysypać równo na wierzch ciasta.
Piec około 60 – 65 minut w 180oC.
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
?