Ciasto kakaowe z gruszkami
Wpadła gruszka do fartuszka
Pyszne, wilgotne, puszyste, delikatne, intensywnie kakaowe ciasto na maślance z dużą ilością owoców gruszki. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub na II śniadanie…
… i smakuje wyśmienicie!
Zapraszam na kawałek we wtorkowy podwieczorek.
Składniki na ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. W pierwszej misce białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po kolei żółtka, wlać olej, a na koniec dodać maślankę.
W drugiej misce mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć zawartość obu misek (pierwszej i drugiej) i cały czas miksując utworzyć gładką masę.
Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm, wysmarować masłem, obsypać mąką, przelać ciasto. Na wierzchu poukładać gruszki.
Piec w 175oC przez ok 50 minut – do suchego patyczka.
Smacznego ; )