Ciasto kakaowe z gruszkami

Wpadła gruszka do fartuszka?

 

Pyszne, wilgotne, puszyste, delikatne, intensywnie kakaowe ciasto na maślance z dużą ilością owoców gruszki. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub na II śniadanie…

… i smakuje wyśmienicie! :)

Zapraszam na kawałek we wtorkowy podwieczorek.


 

Składniki na ciasto:

1 szklanka maślanki
3/4 szklanki cukru
2 1/3 szklanki mąki
3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
1 cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki kakao
 
Dodatkowo:
4 – 5 dużych dojrzałych gruszek
 
Gruszki umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, odłożyć na bok.
 

Oddzielić białka od żółtek. W pierwszej misce białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po kolei żółtka, wlać olej, a na koniec dodać maślankę.

W drugiej misce mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć zawartość obu misek (pierwszej i drugiej) i cały czas miksując utworzyć gładką masę.

Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm, wysmarować masłem, obsypać mąką, przelać ciasto. Na wierzchu poukładać gruszki.

Piec w 175oC przez ok 50 minut – do suchego patyczka.

Smacznego ; )