Ciasto jogurtowe z morelami i migdałową kruszonką

ene due rike fake, torbe borbe usme smake, deus deus komadeus i morele baks!

 

Chcecie się zakochać w swoim wypieku? Jest na to rada!

Koniecznie musicie upiec to ciasto w morelowym sezonie, a sami się przekonacie dlaczego tak bardzo Was zachęcam!

Morele, nie! – dużo moreli (które po prostu uwielbiam, albo nawet kocham) na szczycie miękkiego, wilgotnego, cudownie wyrośniętego, wysokiego, jogurtowego ciasta posypane migdałową kruszonką sprawiają, że nie chce się zaprzestać na jednym kawałku tego ciacha.

Polecam!

Autorka przepisu: Asia z Kwestii Smaku (ja upiekłam swoje ciasto w formie 25 x 35 cm) 

 


 

Składniki na ciasto:

1 kubeczek (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników: 

3 kubeczki mąki 
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego 
oraz: 
4 jaja, oddzielnie żółtka od białek 

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1 saszetka cukru migdałowego 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 

morele, około 1 kg (lub mniej wedle uznania) 
cukier puder do posypania 

Składniki na migdałową kruszonkę:

1/2 kostki masła (125 g) 
1 niepełna szklanka mąki 
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki 
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów 
1/2 szklanki cukru 

Duża blaszka prostokątna o wymiarach np. 28 x 38 cm lub blacha do pieczenia z wyposażenia piekarnika. 

Przygotować migdałową kruszonkę: masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Morele pokroić na połówki i wypestkować.

Przygotować ciasto jogurtowe: Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, ekstraktem migdałowym lub cukrem migdałowym, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, ułożyć połówki moreli przecięciem do góry, jedna obok drugiej lub pozostawiając nieco większe przestrzenie pomiędzy owocami. Odrywać po kawałeczku kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i przez około 45 – 50 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 


Comments are closed.