Ciasto jogurtowe z jagodami

Pierwszy Dzień Wiosny

 

Fragment wiersza Marii Konopnickiej „Na jagody”.

 

„A jagody wszędzie wiszą,

Na szypułkach się kołyszą,

A tak każda pełna soku,

Że się prawie czerni w oku.”


Od naszego sąsiada dostałam piękną foremkę na ciasto z kominkiem po Jego świętej pamięci żonie. Jest magiczna i jak pomyślę sobie, że ma pewie tyle samo lat co ja to traktuje ją z wielkim szacunkiem ; ) oby każdy wypiek z tej formy był tak pyszny jak ten!

Na powitanie wiosny bajecznie pyszne, wilgotne, jogurtowe ciasto ucierane przekładane jagodami. Dla mnie spełnienie wszystkich marzeń. Bardzo mi smakowało, że nie mogę się od niego odpędzić..




Składniki:

 

3 szklanki mąki

4 jajka

3/4 oleju

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

120 g cukru

cukier waniliowy

500 g jagód


Włączyć piekarnik na 180oC.

Do miski wbić 4 jajka i ubić na najwyższych obrotach na puszystą masę jajeczną, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować aż do całkowitego wymieszania. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać olej i jogurt i dokładnie mieszać do całkowitego połączenia składników.

Formę (u mnie foremka z kominem) wysmarować masłem, posypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać do niej1/3 ciasta, na to wyłożyć połowę jagód, przykryć kolejną 1/3 częścią ciasta, na to wyłożyć resztę jagód i wylać resztę ciasta.

Piec około 1 godzinę do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć foremkę z piekarnika i odstawić na 10 minut do wystudzenia w formie. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy na talerz.


Smacznego : )



Comments are closed.