Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką1 Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką2

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką6

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką3

 

Jeśli tak samo jak ja uwielbiacie drożdżowe wypieki to zapraszam Was na ciasto drożdżowe pachnące pieczonymi śliwkami z chrupiącą, maślaną kruszonką. Ciasto robi się bardzo szybko, bez brudzenia rąk i zarabiania ciasta. Wystarczy wg przepisu włożyć składniki do miski, po paru godzinach wymieszać łyżką i wyłożyć na blaszkę, dodać owoce, posypać kruszonką i do piekarnika! Najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kubkiem dobrej kawy zbożowej.

 

Składniki na ciasto:

50 g drożdży świeżych

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 jajka

1/2 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka

2 czubate szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1/2 kg śliwek

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masła

60 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 -4 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, cukier waniliowy, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli.  Nie mieszać! – tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce, aby powstały grudki ciasta. Przygotować owoce. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Po 3 – 4 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przelać do formy 20 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce skórą do dołu i posypać kruszonką.

Piec w 180oC przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).

Smacznego!

Porada: Aby ciasto było pięknie przyrumienione z wierzchu na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć termoobieg.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką4

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką5