Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Wyrośnięte na drożdżach, ze śliwkami.
Idealne połączenie delikatnego, puszystego ciasta drożdżowego z dużą ilością śliwek i cynamonową kruszonką chrupiącą między zębami .
Idealne na weekendowe popołudnie, kiedy jest czas na chwilę odpoczynku i na kawałek ciacha.
Polecam!
Składniki na ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
100 g masła roztopionego
1 jajko
40 g drożdży
1 cukier waniliowy
120 g cukru
Składniki na kruszonkę:
50 g zimnego masła
50 g cukru
100 g mąki
1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
0,5 – 0,7 kg śliwek
Przygotować zaczyn – do miski wkruszyć drożdże dodać 3 łyżeczki cukru i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka (!), porządnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
W czasie wyrastania naszego zaczynu przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło, resztę mleka, jajko i na koniec gotowy zaczyn. Mikserem lub łyżką wyrobić ciasto (będzie klejące) przez około 7-10 minut.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
Przygotować kruszonkę – w misce masło, mąkę, cukier i cynamon rozetrzeć między palcami, aby powstały kawałki kruszonki.
Pod koniec wyrastania ciasta umyć śliwki, osuszyć, przepołowić i wyjąć pestki. Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię i układać owoce na wierzchu (przecięciem do góry), posypać kruszonką.
Piec w 200oC przez okolo 30-35 minut.
Smacznego