Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Pyszne, puchate, pięknie wyrośnięte, delikatne, drożdżowe ciacho  z kawałkami jabłek i jagód pokryte maślana kruszonką.

Przepis bardzo prosty i łatwy do zrobienia ;-)

Mojemu R. bardzo smakowało!

Polecam ;)


Składniki na formę 23 x 23 cm:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

2 łyżki oleju słonecznikowego

30 g świeżych drożdży 

1/3 szklanki cukru

3 jajka

 

Dodatkowo:

2 duże jabłka 

1/2 szklanki jagód (u mnie ze słoiczka)

 

Składniki na kruszonkę:

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki masła

4 łyżki mąki

Drożdże rozpuścić w mleku z 1 łyżką cukru i odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Następnie połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto (około 15 minut ręcznie, 8 minut mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego).

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę przykrytą ręcznikiem. 

W między czasie zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć tworząc grudki ciasta.

Po tym czasie na wierzch wyrośniętego ciasta (powinno podwoić objętość) poukładać obrane i pokrojone jabłka, jagody, a na to kruszonkę.

Piec około 35 – 40 minut w 180oC (do złotego koloru).

Smacznego!



Comments are closed.