Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Pyszne, puchate, pięknie wyrośnięte, delikatne, drożdżowe ciacho z kawałkami jabłek i jagód pokryte maślana kruszonką.
Przepis bardzo prosty i łatwy do zrobienia
Mojemu R. bardzo smakowało!
Polecam
Składniki na formę 23 x 23 cm:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
30 g świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 jajka
Dodatkowo:
2 duże jabłka
1/2 szklanki jagód (u mnie ze słoiczka)
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
Drożdże rozpuścić w mleku z 1 łyżką cukru i odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Następnie połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto (około 15 minut ręcznie, 8 minut mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę przykrytą ręcznikiem.
W między czasie zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć tworząc grudki ciasta.
Po tym czasie na wierzch wyrośniętego ciasta (powinno podwoić objętość) poukładać obrane i pokrojone jabłka, jagody, a na to kruszonkę.
Piec około 35 – 40 minut w 180oC (do złotego koloru).
Smacznego!