Lubicie ciasta drożdżowe?

Ja mam na ich punkcie fioła! Zawsze mi smakują, ale najbardziej takie jak te – wilgotne z sezonowymi owocami (u mnie z jabłkami) posypane obficie słodką kruszonką, która rozpływa się w ustach. 

Koniecznie podane ze szklanką ciepłego mleka!

Polecam ;-)

Źródło przepisu: zeszyt Babci, z moimi małymi zmianami i kiedyś piekłam bardzo podobne ciacho autorstwa Kulinarne Spotkania

Składniki na ciasto:

50 g drożdży świeżych

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 jajka

1/2 szklanki oleju

1/3 szklanki mleka

2 czubate szklanki mąki pszennej

szczypta soli

owoce sezonowe (super smakuje z jabłkami)


Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masła

60 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli.  Nie mieszać!, tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: na małym ogniu, na patelni roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy, potem mąkę, odstawić z ognia, wymieszać łyżką, aby powstały grudni ciasta i ostudzić. Przygotować owoce. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Po 3 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm, na wierzchu ułożyć jabłka i posypać kruszonką.

 

Piec w 180oC przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).

 

Smacznego!

 

Porada: Aby ciasto było pięknie przyrumienione z wierzchu na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć termo obieg.