Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Lubicie ciasta drożdżowe?
Ja mam na ich punkcie fioła! Zawsze mi smakują, ale najbardziej takie jak te – wilgotne z sezonowymi owocami (u mnie z jabłkami) posypane obficie słodką kruszonką, która rozpływa się w ustach.
Koniecznie podane ze szklanką ciepłego mleka!
Polecam
Źródło przepisu: zeszyt Babci, z moimi małymi zmianami i kiedyś piekłam bardzo podobne ciacho autorstwa Kulinarne Spotkania
Składniki na ciasto:
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
2 czubate szklanki mąki pszennej
szczypta soli
owoce sezonowe (super smakuje z jabłkami)
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ważne: Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a miska z ciastem przez 3 godziny powinna stać w ciepłym, nieprzewiewanym miejscu.
Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli. Nie mieszać!, tylko przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: na małym ogniu, na patelni roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy, potem mąkę, odstawić z ognia, wymieszać łyżką, aby powstały grudni ciasta i ostudzić. Przygotować owoce. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Po 3 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 20 x 24 cm, na wierzchu ułożyć jabłka i posypać kruszonką.
Piec w 180oC przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).
Smacznego!
Porada: Aby ciasto było pięknie przyrumienione z wierzchu na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć termo obieg.