Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką

ciasto drożdżowe z borówką amerykańską

ciasto drożdżowe z borówką amerykańską3ciasto drożdżowe z borówką amerykańską2

ciasto drożdżowe z borówką amerykańską4

 

Jedno z moich ulubionych ciast na lato. Bardzo proste, nieskomplikowane ciasto drożdżowe na oleju – wilgotne, puszyste, z dodatkiem sezonowych owoców, obficie obsypane maślaną kruszonką. Dzisiaj polecam z borówką amerykańską lub jagodami : )

 

Składniki na ciasto:

50 g drożdży świeżych

1/2 szklanki cukru

2 jajka

1/2 szkl. oleju

1/3 szklanki mleka

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

około 2 szklanek borówki amerykańskiej


Składniki na kruszonkę:

1/4 kostki masła 

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki cukru

 

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli.  Nie mieszać, tylko przykryć miskę ściereczką i odstawić na 3 godziny. W międzyczasie przygotować kruszonkę: masło posiekać nożem lub rozgnieść palcami z mąką i cukrem na okruszki. Po 3 godzinach składniki w misce wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Przełożyć do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyć borówkę i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i piec ok. 40-45 minut.

Smacznego!

ciasto drożdżowe z borówką amerykańską5

Comments are closed.