Ciasto drożdżowe na oleju z owocami i kruszonką
Uwielbiam ciasta drożdżowe! To jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy postępować wg przepisu a po 4 godzinach możemy cieszyć się smakiem puchatego, wilgotnego ciasta z dodatkiem ulubionych owoców i kruszonki, bez której drożdżowiec to nie drożdżowiec ; )
Lubicie?
Składniki na blachę o wymiarach 25 x 30 cm:
75 g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
niepełna 1/2 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki
50 g masło
50 g cukru
Dodatkowo:
ulubione owoce (u mnie śliwki i jabłka)
cynamon
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do niemetalowej miski wkruszyć drożdże, drożdże zasypać cukrem. Na to wlać roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce (u mnie śliwki z zamrażalnika i jabłko). Posypać wierzch cynamonem wg uznania, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180oC około 45 – 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu ciasta).
Smacznego!