Ciasto drożdżowe na oleju z owocami i kruszonką

 

Uwielbiam ciasta drożdżowe! To jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy postępować wg przepisu a po 4 godzinach możemy cieszyć się smakiem puchatego, wilgotnego ciasta z dodatkiem ulubionych owoców i kruszonki, bez której drożdżowiec to nie drożdżowiec ; )

Lubicie?

 

Składniki na blachę o wymiarach 25 x 30 cm:

75 g świeżych drożdży

3/4 szklanki cukru

4 jajka

3/4 szklanki oleju

niepełna 1/2 szklanka mleka

3 szklanki mąki pszennej

 

 

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki

50 g masło

50 g cukru

 

Dodatkowo:

ulubione owoce (u mnie śliwki i jabłka)

cynamon

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do niemetalowej miski wkruszyć drożdże, drożdże zasypać cukrem. Na to wlać roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Nie mieszać, miskę przykryć ręcznikiem na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać składniki w misce drewnianą lub plastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce (u mnie śliwki z zamrażalnika i jabłko). Posypać wierzch cynamonem wg uznania, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w 180oC około 45 – 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu ciasta).

Smacznego!