Ciasto drożdżowe dla alergików z jabłkami

Kocham zapach ciasta drożdżowego.

 

Wczoraj wieczorem zrobiliśmy małe spotkanie ze znajomymi i w przerwie między zajęciami upiekłam szybko drożdżowca z jabłkami od babci z sadu : )

Ciasto bardzo łatwe i świetnie współpracujące. Połączenie ciasta drożdżowego, jabłek i cynamonu współgrają cudownie!

 

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suszonych instant)
350 g mąki pszennej, dowolnego typu
50 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią lub łyżeczka esencji waniliowej
30 g oleju roślinnego lub margaryny
130 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko (opcjonalnie – można je pominąć. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie bez jajka zbyt suche, można wlać odrobinę więcej wody)

dodatkowo: ok 6 jabłek, opranych, pokrojonych w drobną kostkę, posypane cynamonem.


Drożdże rozkruszyć do miseczki z 1 łyżeczką cukru. Wlać kilka łyżek (2-3) wody i odstawić na 15 minut.
Następnie połączyć z pozostałymi składnikami (na końcu wsypywać powoli mąkę) i wyrobić ciasto – najłatwiej zrobić to mikserem.
Ciasto powinno mieć dosyć luźną konsystencję.
Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę.
Formę (np. okrągłą o średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem (oliwa, margaryna, itp), wysypać tartą bułką i wlać ciasto.
Na wierzchu można ułożyć dowolne owoce i ponownie odstawić do wyrastania – ciasto powinno nieco urosnąć.
Piec w 180oC przez ok 40-60 minut (to zależy od rodzaju użytych owoców)

Smacznego : )

 

Comments are closed.