Ciasto czekoladowe z wiśniami z syropu

Szybkie, bardzo proste ciasto, intensywnie czekoladowe dzięki dodatkowi ciemnej czekolady i kakao. Wierzch zdobią wiśnie – u mnie z syropu, ale możecie użyć mrożonych, świeżych lub z kompotu.

Idealne do popołudniowej kawy ;-)

Polecam!

Źródło przepisu: Milk_chocolate84

Składniki na ciasto:

125g masła

100g gorzkiej czekolady

155ml wody

12g kakao

0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

168g cukru (dałam mniej)

0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 duże jajko

120g mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

większa szczypta soli

 

Składniki na polewę: (pominęłami)

125g czekolady białej

50ml śmietanki 36%

 

Dodatkowo:

szklanka wydrylowanych wiśni (u mnie z syropu)

 

Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub do keksówki, posypać równomiernie wiśniami.  Piec przez około 40-50min w temp. 170oC.

Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę.

Smacznego :)

Comments are closed.