Ciasto czekoladowe z wiśniami z syropu
Szybkie, bardzo proste ciasto, intensywnie czekoladowe dzięki dodatkowi ciemnej czekolady i kakao. Wierzch zdobią wiśnie – u mnie z syropu, ale możecie użyć mrożonych, świeżych lub z kompotu.
Idealne do popołudniowej kawy
Polecam!
Źródło przepisu: Milk_chocolate84
Składniki na ciasto:
125g masła
100g gorzkiej czekolady
155ml wody
12g kakao
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
168g cukru (dałam mniej)
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
120g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
większa szczypta soli
Składniki na polewę: (pominęłami)
125g czekolady białej
50ml śmietanki 36%
Dodatkowo:
szklanka wydrylowanych wiśni (u mnie z syropu)
Masło, czekoladę, wodę, kakao, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić na 15-20 min do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do czekoladowej mieszanki dodać, ekstrakt i jajko, zmiksować. Dodać mąkę. Miksować około minuty aż masa stanie się gładka. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub do keksówki, posypać równomiernie wiśniami. Piec przez około 40-50min w temp. 170oC.
Czekoladę podgrzewać ze śmietanką na małym ogniu. Kiedy czekolada się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przed polaniem ciasta, schłodzić polewę.
Smacznego :)