Ciasto czekoladowe z polewą
Zapraszam Was na pyszne, puszyste, wilgotne (dzięki dodatku jogurtu), intensywnie czekoladowe, dzięki gorzkiej czekoladzie ciasto przyozdobione z wierzchu i boków mleczną czekoladą.
Każdy kawałek to rozkosz dla podniebienia.
Polecam
(Przepis własny)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki jogurtu o smaku wiśniowym
100 g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
Wodę, masło, gorzką czekoladę zagotować w garnuszku na małym ogniu i ostudzić.
Do miski wbić jajka, zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ostudzoną masę maślano – czekoladową, a na koniec jogurt. Wszystko dokładnie zmiksować.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować boki masłem i delikatnie obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch.
Piec około 1 godzinę (do suchego patyczka) w 180oC.
Po wystudzeniu ciasta w garnuszku na małym ogniu roztopić masło razem z mleczną czekoladą i polać całe ciasto z góry i boków.
Smacznego!