Zapraszam Was na pyszne, puszyste, wilgotne (dzięki dodatku jogurtu), intensywnie czekoladowe, dzięki gorzkiej czekoladzie ciasto przyozdobione z wierzchu i boków mleczną czekoladą.

Każdy kawałek to rozkosz dla podniebienia.

Polecam ;-)

(Przepis własny)

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3/4 szklanki jogurtu o smaku wiśniowym

100 g masła

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kakao

1/2 szklanki wody

 

Składniki na polewę:

100 g mlecznej czekolady

2 łyżki masła

 

Wodę, masło, gorzką czekoladę zagotować w garnuszku na małym ogniu i ostudzić.

Do miski wbić jajka, zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ostudzoną masę maślano – czekoladową, a na koniec jogurt. Wszystko dokładnie zmiksować.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować boki masłem i delikatnie obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch.

Piec około 1 godzinę (do suchego patyczka) w 180oC.

Po wystudzeniu ciasta w garnuszku na małym ogniu roztopić masło razem z mleczną czekoladą i polać całe ciasto z góry i boków.

Smacznego!

?