Ciasto czekoladowe z gruszkami
Czekoladowa miłość
Ostatnio zachorowałam na czekoladowe ciasta – moim zdaniem zawsze są pyszne. Wystarczy jeden kawałek czekoladowego wypieku, a odpływasz w krainę marzeń i fantazji.
Na weekendowy deser proponuję bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami. Pyszne na ciepło kiedy kawałki czekolady rozpływają sięi po ostygnięciu, na zimno kiedy w zębach chrupie czekolada. Dodatkowy atut to szybkość w wykonaniu. W konstystencji zbity, wilgotny z pysznymi gruszkami. Bardzo polecam!
Przepis na wersję podstawową tego ciasta pochodzi z programu ‘La prova del cuoco’.
Składniki:
120g miękkiego masła lub margaryny
10 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
3 jajka
10 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 500g gruszek z kompotu
2 łyżki ciemnego kakao
1 tabliczka pokrojonej w kostke czekolady mlecznej lub kropelki czekoladowe
Masło utrzeć na gladką masę z 10 łyżkami cukru. Caly czas ubijając dodać po kolei jajka, a nastepnie makę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, ułożyc na wierzchu gruszki pokrojone w cząstki lub kostkę.
Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego