Ciasto czekoladowe z coca – colą
Napój coca cola i czekoladowe ciasto
Dzisiaj idziemy z R. na Jego bal inżyniera. : ) Jeszcze przed wyjazdem z Ostrzeszówka zdązyłam upiec ciekawe ciasto z napojem dość niezdrowym, bo z coca colą, bo akurat miałam ją w domu. Nigdy jej nie piję, jedynymi „pijcami” tego czarnego trunku jest tata i siostra. Moja mama i ja preferujemy zdrowe odżywianie.
Ciasto jest bardzo wilgotne, czekoladowe, słodkie, miękkie. Dodatkowym atutem jest jego prostota i szybkość w wykonaniu. W smaku w ogólne nie czuć coca coli, jedynie bąbelki w niej zawarte nadają ciastu niesamowitą puszystość i delikatność. Zrobiłam ekspetyment – nikt nie widział jak robię to ciasto i zapytałam:
- jak myślicie.. co dodałam do ciasta?
Nikt nie zgadnął, że jest tam coca – cola ;), bo naprawdę jej nie czuć : )
Mała ciekawostka o tym bardzo popularnym trunku:
Coca-cola została wynaleziona przez J. S. Pembertona, aptekarza z Atlanty, w 1886 roku. Był to jego drugi napój na bazie liści koki i orzechów koli (pierwszy nosił nazwę Pemberton’s French Wine Coca). Początkowo sprzedaż coca-coli nie była rentowna, jednak po przejęciu jej przez Asę Candlera (który w 1893 roku zarejestrował oficjalnie markę) i jego sprawnym zabiegom marketingowym napój stał się hitem, a zyski ze sprzedaży osiągnęły $50 000 000 w 1912 roku. Po śmierci Candlera w 1929 roku firma The Coca-Cola Company została sprzedana grupie biznesmenów, a na jej czele stanął Robert Woodruff, który kierował spółką do śmierci w 1985 roku.
W 1906 roku rozpoczęła się ekspansja firmy poza USA. Coca-cola trafiła na Kubę i do Panamy.
Coca-cola pojawiła się w butelkach w 1894 roku za sprawą dwóch przedsiębiorców, którzy otrzymali od Asy Candlera prawa do rozlewania napoju za cenę symbolicznego jednego dolara. W 1955 roku Coca-Cola pojawiła się także w puszkach.
Do Polski napój trafił w 1957 roku. Został wstępnie zaprezentowany na Targach Poznańskich, a jego dostępność była początkowo ograniczona wyłącznie do sklepów sprzedających za waluty. W 1972 roku dzięki umowie między władzami PRL, a koncernem rozpoczęto produkcję w kraju i zwiększono dystrybucję. Coca-Cola produkowana była na amerykańskiej licencji przez warszawskie zakłady piwowarskie oraz Górnośląskie Zakłady Piwowarskie w Zabrzu i Tychach. Obecnie produkcja napoju odbywa się w trzech zakładach: w Staniątkach (koło Niepołomic, kilkanaście km od Krakowa), w Łodzi i w Radzyminie (k. Warszawy). Łącznie zakłady zatrudniają ponad 2800 pracowników, a od 1991 roku inwestycje w Polsce przekroczyły 500 mln dolarów.
Składniki:
4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 szklanka coca – coli
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, następnie dodać olej, mleko, coca-cole – wszystko razem zmiksować. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i przesiane kakao – zmiksować. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą – wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku 180oC ok 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić ciasto w uchylonym piekarniku.
Smacznego : )