Ciasto czekoladowe na śmietanie, z czekoladą
Bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto, upieczone w keksówce. Jest wilgotne – dzięki kwaśnej śmietanie i intensywnie czekoladowe, bo zawiera kakao i kawałki mlecznej czekolady. Lubimy takie ciasta.
Miłego dnia
Składniki:
1 szklanka śmietany 18%
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50 g poszatkowanej mlecznej czekolady
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Do drugiej miski dodać jajka, śmietanę i olej, wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Połączyć zawartości obu misek, wymieszać krotko łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 25 x 12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką przelać masę.
Piec w 180oC około 60 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!