oczka mamy czarne, buźki granatowe, a rączki są zielone i seledynowe? – jagody!

 

Idealne połączenie smaku dużej ilości jagód, które oblane są ucieranym, cytrynowym ciastem. Wypiek jest bardzo wilgotny i mega owocowy, puszysty, delikatny.. można się w nim zakochać od pierwszego kęsu!

Każdemu bardzo smakowało, a mojemu R. to już naprawdę bardzo ;), a na potwierdzenie pyszności tego ciasto dodam, że zniknęło w brzuchach w ciągu paru godzin :)

Polecam wypróbować póki jeszcze są świeże jagody i życzę miłej soboty ; – )

 

Autorka przepisu: Kass (z moimi małymi zmianami)

 

 

Składniki na ciasto na blaszkę o wymiarach 25 x 38 cm:

2,5 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

4 jajka

1 szklanka oleju słonecznikowego (dałam 3/4 szklanki)

skórka otarta z 2 cytryn (dałam skórkę z 1 cytryny)

sok z 1 cytryny

1/2 szklanki mleka (dałam śmietanę 30%)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

60dag jagód (lub pół na pół z borówkami)

2 łyzki mąki

cukier puder do posypania

 

Blaszkę wysmarować i wysypać bułką tartą.
Oddzielić żółtka do jednej (większej) a białka do drugiej miski.  Z białek ubić pianę, na końcu wsypując  połowę cukru.  Żółtka z resztą cukru ubić w drugiej misce, następnie dodać sok z cytryny i cienkim strumieniem wlewać olej, ciągle ubijając. Dolać mleko, na to przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać (można mikserem na wolnych obrotach). Dodać otartą skórkę z cytryn oraz pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.
Owoce umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Posypać je 2 łyżkami mąki aby nie opadały na dno (jak bakalie do keksa).
Do ciasta przełożyć omączone jagody, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do 180oC, wstawić ciasto na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy wyjąć z pieca na kratkę.  Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego!??