Ciasto cukiniowe z jabłkami
Macie jeszcze cukinię w kuchni i nie wiecie co z nią zrobić…?
…jeśli tak to zachęcam to upieczenia tego ciasta! Wilgotne, sprężyste od dodatku cukinii, pyszne dzięki takim dodatkom do ciasta jak: jabłka, cynamon i kakao. Pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.
Każdy kawałek posmarowany nutellą to uczta dla podniebienia! : ) Może dacie się skusić na kawałek?,
pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ; -)
Autorka przepisu: Piegusek1976 (z moimi małymi zmianami)
Składniki:
2 szklanki mąki
1 1/3 szklanki cukru
3 jajka
2 szklanki potarkowanej na grubych oczkach cukinii
1/2 szkl oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
3 małe jabłka pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki kakao
około 5 dużych łyżek nutelli
Przygotować formę wymiarach 23 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować na puszystę pianę, dodać cukier i ubić na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka, cukinię i miksować jeszcze chwileczkę – tylko do połączenia się składników. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę o wymiarach 23 x 23 cm.
Piec w 180oC przez około 45-50 minut.
Po ostygnięciu posmarować wierch ciasta nutellą (tak grubo jak lubicie).
Smacznego!