Ciasto cukiniowe z jabłkami

Macie jeszcze cukinię w kuchni i nie wiecie co z nią zrobić…?

 

…jeśli tak to zachęcam to upieczenia tego ciasta! Wilgotne, sprężyste od dodatku cukinii, pyszne dzięki takim dodatkom do ciasta jak: jabłka, cynamon i kakao. Pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.

Każdy kawałek posmarowany nutellą to uczta dla podniebienia! : ) Może dacie się skusić na kawałek?,

pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ; -)


Autorka przepisu: Piegusek1976 (z moimi małymi zmianami)


 

Składniki:

2 szklanki mąki

1  1/3 szklanki cukru

3 jajka

2 szklanki potarkowanej na grubych oczkach cukinii

1/2 szkl oleju

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki cynamonu

3 małe jabłka pokrojone w drobną kostkę

2 łyżki kakao

około 5 dużych łyżek nutelli


Przygotować formę wymiarach 23 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka zmiksować na puszystę pianę,  dodać cukier i ubić na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka, cukinię i miksować jeszcze chwileczkę – tylko do połączenia się składników. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę o wymiarach 23 x 23 cm.

Piec w 180oC przez około 45-50 minut.

Po ostygnięciu posmarować wierch ciasta nutellą (tak grubo jak lubicie).

Smacznego!


Comments are closed.