Ciasteczka z masła orzechowego
Bardzo prosty i szybki sposób, aby w 20 minut mieć coś słodkiego do kawy. Ciacha są delikatne, kruche i przy tym bardzo smaczne.
Idealne dla fanów masła orzechowego ; )
Źródło przepisu: Martha Stewart (z moimi zmianami)
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże jajka
W misie miksera utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrami. Ucierając dodać jajka w ostępach 2 minut.
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, wsypać do masy maślanej i zmiksować.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia za pomocą małej łyżeczki formować małe kulki ciasta, lekko spłaszczając je dłońmi, układać na blaszy z 3 cm ostępem pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 – 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego