Ciasteczka z masła orzechowego

 

Bardzo prosty i szybki sposób, aby w 20 minut mieć coś słodkiego do kawy. Ciacha są delikatne, kruche i przy tym bardzo smaczne.

Idealne dla fanów masła orzechowego ; )

Źródło przepisu: Martha Stewart (z moimi zmianami)

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)

4 łyżki miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki cukru pudru

2 duże jajka

 

W misie miksera utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrami. Ucierając dodać jajka w ostępach 2 minut.

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, wsypać do masy maślanej i zmiksować.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia za pomocą małej łyżeczki formować małe kulki ciasta, lekko spłaszczając je dłońmi, układać na blaszy z 3 cm ostępem pomiędzy ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 13 – 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)

 

Comments are closed.